Handige begrippenlijst bij het boeken van een Rijnreis of cruise

ACCOMMODATIE AAN BOORD

De accommodaties aan boord kunt u vaak vergelijken met een hotelkamer, waarbij u dezelfde faciliteiten krijgt. Waar u echter wel rekening mee moet houden, is dat deze hutten aan boord vaak niet de afmetingen van een gemiddelde hotelkamer hebben, maar wat kleiner zijn. De grotere accommodaties, veelal suites genoemd, zijn ruimer dan de normale hutten. Om met de juiste verwachtingen aan boord van een cruise te gaan, adviseert Rijnreis.net u vooraf goed te informeren naar de grootte en faciliteiten in uw hut..

Arts

Op de meeste Rijnreizen is er geen arts aanwezig. Wel is er aan boord altijd een EHBO’er aanwezig, dus iemand met een EHBO diploma. Heeft u specifieke medische wensen, laad dit vooraf aan de organisatie weten.

Bagage

Wij raden u aan om één koffer per persoon mee te nemen. U dient uw koffer zelf naar de locatie te brengen, vanuit daar wordt uw bagage van de kade of bus naar uw hut gebracht.

 

Betaling aan boord

Op alle cruiseschepen kunt u veelal betalen met contant geld, pin of creditcard. De afrekening vindt achteraf plaats: alle uitgaven aan boord worden op uw boord-rekening bijgeschreven, die u aan het einde van uw Rijnreis dient betalen.

Entertainment

Het belangrijkste doel van een Rijnreis is lekker ontspannen, genieten en onthaasten. Tijdens deze  Rijnreizen word u tot helemaal niets verplicht en kunt u volledig uw eigen gang gaan. Vaak wordt er aan boord iets georganiseerd. Indien u hier behoefte aan heeft, kunt u aan boord genieten van live muziek, bingo, een quiz, een wijnproeverij of een goochelaar, etc.

 

Excursies

Aan boord van de cruiseschepen kunt u zich inschrijven voor diverse dag-excursies. Houd u er aub rekening mee dat deze excursies  gebaseerd zijn op een minimum aantal deelnemers. Indien dit aantal niet wordt gehaald kan het zijn dat de geplande excursie geen doorgang heeft, of dat de prijs van de excursie wordt aangepast aan het aantal deelnemers. Dit houdt in dat het bedrag hoger kan vallen. Informeer hier goed naar, voordat u voor onaangename verrassingen komt te staan! Vaak worden de excursies begeleid door een Nederlands sprekende gids. Let op, voor een excursie betaalt u bijna altijd een additioneel bedrag. Dit zit vaak niet in de prijs voor de Rijnreis inbegrepen.

Fooien

Wat fooien geven betreft, bent u zelf helemaal vrij om dit wel of niet te geven. Ook de hoogte van de fooi wordt slechts door uzelf bepaald. Meestal ontvangt u aan het einde van de cruise een enveloppe waarin u uw fooi als blijk van tevredenheid kunt achterlaten.

Geluidsoverlast

Een cruiseschip is een schip dat veel in beweging is. Houd u er rekening mee dat een bewegend schip altijd geluiden veroorzaakt. Zo maakt de motor een monotoon geluid, is er bij het aanmeren en vertrekken van de boot extra geluiden en kunnen u  medepassagiers aan boord ook voor geluiden zorgen. Over het algemeen worden deze geluiden niet als storend ervaren. U dient er echter wel rekening mee te houden dat u in een kleinere compacte ruimte (het cruiseschip) verblijft en dat geluiden onlosmakelijk verbonden zijn aan een Rijnreis.

Kledingadvies

Er is geen dresscode aan boord, overdag kunt u vrijetijdskleding dragen en ’s avonds kunt u informeel gekleed gaan. Op speciale avonden, zoals het Captain’s Diner, wordt formele kleding wel op prijs gesteld. Denk hierbij aan een pantalon en overhemd. Over het algemeen geldt, dat u de riviercruise als ontspannen manier van vakantie vieren moet ervaren, hier hoort dan ook een ontspannen manier van kleden bij.

Klimaat

In het westen van Duitsland heerst een klimaat dat goed te vergelijken is met ons zeeklimaat van Nederland. In het oosten van Duitsland heerst een continentaal klimaat wat neerkomt op  hetere en drogere zomers en koudere winters. In het Zuidoosten van Duitsland heerst een bergklimaat met warme zomers en koude vochtige winters. Dit betekent dat het ’s winters nogal eens kan sneeuwen. Informeer goed bij uw riviercruise-organisatie wat voor een temperatuur en klimaat u kan verwachten op uw specifieke Rijnreis.

Ligplaatsen

De crew doet zijn best om het schip zo centraal mogelijk aan te meren bij de plek waar u dient op of af te stappen, zoals bij een excursie. Soms is het niet altijd mogelijk om het schip aan de kade aan te meren, en gebeurt dit aan een ander schip. Dit betekent dat u de kade kan bereiken via het tussenliggende schip. Houd u er rekening mee dat niet elk schip een gelijke comfortabele manier van op en afstappen biedt.

Medicijnen

Indien u medicijnen gebruikt raden wij u aan om een medisch paspoort aan te vragen bij uw apotheek. Het is raadzaam om het recept in het Duits mee te nemen voor noodgevallen. Zodoende kan iedere arts of apotheker begrijpen om welke medicatie het gaat. Aan boord van het schip kunt u uw medicijnen  in de minibar kwijt indien deze gekoeld bewaard dienen te worden.

Paspoort

U heeft een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart nodig.

Speciale wensen

Als u speciale wensen heeft, dient u bij boeking kenbaar te maken. Indien mogelijk zal de Rijnreis organisatie hier rekening mee houden. Helaas kan dit echter nooit gegarandeerd worden. Bent u echter gebonden aan een dieet, dan kan dit wel maar dient u dit bij de boeking al aan de organisatie door te geven. Hier zijn hier geen extra kosten aan verbonden.

Roken aan boord

Roken aan boord is alleen toegestaan op de aangegeven rookzones.

Rolstoelen en rollators

Aan boord van de meeste cruise schepen is het niet mogelijk om een rolstoel of rollator te gebruiken, maar wel te stallen. Wanneer u het schip wilt verlaten tijdens de Rijnreis zorgt de bemanning ervoor dat uw rolstoel of rollator aan wal voor u klaar staat. Het aantal rollators en rolstoelen dat gestald kan worden is echter wel gelimiteerd door de beperkte ruimte aan boord. Geeft u dus bij boeking door dat u uw rollator of rolstoel wilt meenemen. Let op: elektrische rolstoelen of scootmobielen worden aan boord niet geaccepteerd!

Service aan boord

De meeste Rijnreizen zijn op basis van vol-pension waarbij het ontbijt, de lunch en het diner verzorgd wordt. Drankjes zijn meestal tijdens uw Rijnreis niet inbegrepen. Additioneel gebruik (zoals het gebruik van de minibar) wordt op uw boordrekening bijgeschreven. Inbegrepen in de reissom is meestal uw verblijf, een welkomstdrankje, de Captains Diner, et entertainment en de Nederlandstalige reisbegeleiding tijdens de cruise. Soms is vrij gebruik van sauna en fitness mogelijk. Bij andere Rijnreizen kan het zijn dat u voor sauna en fitness wel dient te betalen. Wij adviseren dit vooraf goed te bekijken.

Telefoon en internet

Tijdens de Rijnreis kunt u bellen en in iedere hut is een telefoon aanwezig. Deze communicatie gaat echter soms via de satelliet en is daarom vrij kostbaar. Tijdens het varen is er niet of nauwelijks ontvangst van mobiele netwerk. Geef dit voor de Rijnreis door aan uw familie, zodat dit voor de thuisblijvers duidelijk is. Op sommige schepen is een internetcomputer aanwezig waarvoor u credit kan kopen. Wanneer het schip aan wal ligt is het mogelijk dat u WIFI ontvangst heeft. Tijdens het varen heeft u nauwelijks ontvangst van mobile netwerk. Geef dit voor de Rijnreis door aan uw familie, zodat dit voor de thuisblijvers duidelijk is.

Wijzigingen in het vaarschema en prijzen

In verband met veranderende weersomstandigheden of  door overmacht ontstane situaties, kan de de bemanning van de Rijnreis in verband met de veiligheid van de passagiers besluiten de route tijdens de reis te wijzigen. Dit zal veelal geen invloed hebben op de prijs die u voor deze Rijnreis betaalt. Er blijven echter  onzekere factoren bestaan zoals brandstofkosten die om een eventuele extra toeslagen vragen. U hoort dit zo snel mogelijk. Indien u hier vragen over heeft, is het raadzaam u vooraf te laten inlichten door de organisatie.

Vertrekplaats & ophaalservice

Doorgaans begint uw reis in de haven van vertrek, en dient u zelf vervoer naar de haven te regelen. Indien u wilt, is het bij veel Rijnreis aanbieders mogelijk om thuis opgehaald te worden.  Een ontspannen manier om uw vakantie te beginnen én te eindigen! Tijdens het maken van uw reservering kunt u dan aangeven of u gebruik wilt maken van deze service. Kort voordat de Rijnreis begint, krijgt u de exacte ophaaltijd door en wordt u op uw vertrekdag op de afgesproken tijd thuis opgehaald. Voor deze service is een additionele bijdrage nodig. Informeert u bij uw organisatie voor de voorwaarden.

Voltage

Het voltage aan boord bedraagt 220V, u heeft geen speciale stekkers nodig.

Bovenstaande informatie heeft Rijnreis.net verzameld bij de diverse rederijen en rijnreis-organisaties.  Rijnreis.net is niet aansprakelijk voor eventuele fouten en/of wijzigingen.