Wat zijn rijnreizen?

Een Rijnreis is een riviercruise die deels over de Rijn plaatsvindt en biedt reizigers een unieke manier van reizen. Tijdens deze riviercruise vaart de boot langs de binnenwateren van Europa, waarbij vaak gestopt wordt bij meerdere havens langs de weg. Dit is van oudsher al zo, aangezien steden vaak groeide rond rivieren en de rivier cruiseschepen regelmatig aanmeerden in het centrum van steden en dorpen.

Een rivier cruise is heel anders dan een zeecruise. Zo heeft u bijna voortdurend zicht op het vasteland en zijn er meer stops op het vaste land dan op zee. De schepen die tijdens een van de Rijnreizen worden gebruikt zijn kleiner dan zeegaande cruiseschepen. De riviercruiseschepen kunnen  meestal 100 tot 250 passagiers aan. Uiteraard zijn er uitzonderingen en bestaan er cruiseschepen die via de Rijn varen die 1.000 passagiers kunnen vervoeren. Door de kleinere omvang en geringe diepgang komen de riviercruiseschepen daar waar oceaan cruiseschepen niet kunnen komen.

Tijdens een Rijnreis hebben de passagiers een goed en mooi uitzicht over het landschap (meestal platteland). Rijnreizen wordt dan ook als ontspannend ervaren. Het vakantiegevoel is optimaal terwijl het land te allen tijde in zicht is. Een Rijnreis is om deze reden bij uitstek interessant voor mensen die met pensioen zijn of al wat ouder zijn. De reizen duren meestal 7 tot 15 dagen, hoewel sommige Rijnreizen 3 weken of langer duren.

Sommige rivier schepen lijken op 5-sterren hotels met diverse zonnedekken, eetzalen, fitness faciliteiten, zwembaden, salons, casino’s en andere entertainment voorzieningen. De schepen en accommodaties zijn veelal toegerust op de oudere reiziger.

Wanneer u op Rijnreis gaat, betaalt u meestal een all-in bedrag, waarbij accommodatie, maaltijden, entertainment en uitjes meestal al inbegrepen zijn.  De kosten voor drankjes aan de bar, massage, wasserij en telefoontjes naar het thuisfront zitten meestal niet in de prijs inbegrepen.

De meeste cruises hebben een grote verscheidenheid aan entertainment aan boord. Daarnaast kunt u aan land allerlei rondleidingen bij historische en culturele bezienswaardigheden krijgen en kunt u plaatselijke attracties, musea en galerieën bezoeken.
Bekijk de pagina met alle Rijnreis aanbiedingen om een van deze riviercruises te boeken.

Vergeet ook niet bij onze handige tips te kijken, waar onder meer zaken vermeld worden waar u op moet letten bij riviercruises, zoals het afsluiten van een reisverzekering en een handige meeneemlijst. Op ons Rijnreis ABC vindt u alles wat u moet weten over Rijnreizen.